Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zásuvný modul VirtualPhotographer v ZPS

V roce 2012 jsem začal spolupracovat se Zonerem a pro webstránky www.milujemefotografii.cz jsem připravil první článek, či tutoriál, jak si zdarma rozšířit Zoner o další automatické filtry, který se v prosinci objevil a měl velký úspěch. Slíbil jsem, že můžete očekávat pokračování a také se tak stalo. Takže v dnešním článku se podíváme na propojení ZPS s dalšími aplikacemi, které opět rozšiřují možnosti každého fotografa.

Jednou z možností, jak si rozšířit schopnosti Zoner Photo Studia (ZPS), je použití zásuvných modulů. Ty je však třeba do prostředí ZPS nainstalovat. My jsme si jako příklad vybrali aplikaci VirtualPhotographer.

Co umí VirtualPhotographer?Známý plugin (= zásuvný modul) pro Photoshop a PaintShop, ale také pro Zoner Photo Studio, je v současnosti k dispozici ve verzi 1.5.6. Kromě lehce přepracovaného vzhledu můžete vůči starší verzi také měnit velikost pracovního prostředí. Volně ke stažení jej naleznete na stránkách výrobce, tedy Optik Verve Labs.V ZPS 15 funguje velmi spolehlivě (zkoušel jsem ho již ve verzích 12, 13 i 14). Simuluje chování různých filmů a filtrů nebo filmového zrna. Velmi zdatně také převádí snímky do černobílé či tónuje fotografie. A kromě toho, že je tento plugin skvělým pomocníkem, má i další výhody. Je totiž zcela zdarma a dokáže pracovat až v 24 bitovém barevném prostředí.

Získání programu

Zmiňovaný plugin si stáhněte zde ze stránek výrobce. Poklepejte na tlačítko FREE Download a instalační program uložte do vašeho počítače. Soubor uložte třeba do složky s dokumenty, kde si pro přehlednost vytvořte novou složku, např. s názvem Moje filtry.


Webové stránky Optik Verve Labs.

Po dokončení stahování spusťte instalační soubor, v nabídce vyberte Češtinu a řiďte se instrukcemi v Průvodci instalací, dokud se nedostanete k nabídce Zvolení cílového umístění. Zde přes tlačítko Procházet nastavte cestu do správného umístění složky se zásuvnými moduly v Zoner Photo Studiu. Bude vypadat asi takto: C:\Program Files\Zoner\Photo Studio 15\Plugins.

Volba cílového umístění instalace.

Následně dokončete instalaci podle instrukcí Průvodce instalací.

Propojení se Zoner Photo Studiem

Spusťte Zoner Photo Studio a v pravém horním rohu zvolte Nastavení | Možnosti, klávesová zkratka Ctrl + M. V nově otevřeném okně zvolte vlevo Zásuvné moduly. Dole uprostřed pak poklepejte na tlačítko Přidat a následně nalezněte na pevném disku počítače složku s pluginem VirtualPhotographer, např.: C:\Program Files\Zoner\Photo Studio 15\Plugins\Virtual Photographer. Potvrďte svou volbu poklepáním na OK.

Správně nalezená cesta k zásuvnému modulu v nastavení Zoner Photo Studia 15.

Práce se zásuvným modulem

Jakmile je daná cesta v ZPS uložena, nic vám nebrání v používání zásuvných modulů. V modulu Editor ZPS otevřete jakoukoliv fotografii. Z hlavního menu zvolte Efekty | Zásuvné moduly | OptikVerve Labs | VirtualPhotographer.

Spuštění zásuvných modulů v ZPS.

Nyní se otevře nové okno programu VirtualPhotographer, ve kterém jsou na levé straně tři záložky (Main, Film, Style). V první z nich – Main (Hlavní) – můžete vybírat z pěti skupin efektů (Built in, Color, Black and White, Extraz a Favoritez), jejichž možnosti se vám dále rozšiřují na záložkách Film a Style (Film a Styl).
Pod skupinou efektů na záložce Main naleznete jezdec Expozure compenzation (Kompenzace expozice), se kterým určíte zesvětlení či naopak ztmavení snímku. Tlačítko Revert to original pak vrací snímek do výchozího stavu před aplikováním jakýchkoliv efektů.

Pracovní prostředí VirtualPhotographer na vás bude mluvit anglicky.

Nejen jeden modul

Ve spodní části se nachází proužek, ve kterém se zobrazuje práce a rychlost programu. Vedle něj potom možnost nastavení velikosti zobrazení upravovaného snímku. Úplně vpravo se zatržením možnosti Half (Polovina) snímek vizuálně rozdělíte na dvě části: pravá ukazuje původní snímek bez úprav a levá s aplikováním daného nastavení.

Tlačítkem Process (Provést) vpravo dole aplikujete vybraný filtr na snímek a vrátíte se zpět do prostředí Zoner Photo Studia. Naopak Cancel (Zrušit) vlevo od něj ukončí činnost zásuvného modulu bez úpravy fotografie.

Ukázka rozpůlení fotografie a náhled na provedené úpravy v části vlevo.

Nyní můžete využívat všech možností modulu VirtualPhotographer naplno. Není to samozřejmě jediný zásuvný modul kompatibilní se Zoner Photo Studiem. V ZPS fungují idalší, jako například Topaz Adjust, aplikace od Nik Software a jiné. O těch ale zase někdy příště.

Článek můžete také shlédnout ZDE

Petr Pazdera

Autor: Petr Pazdera | pátek 22.2.2013 19:21 | karma článku: 11,00 | přečteno: 830x
  • Další články autora

Petr Pazdera

FOTOPLÁTNO PLASY 2013

Fotografická výstava autorů napříč republikou, na které je možné shlédnout fotografie na plátně, které nejsou na výstavách svými rozměry 130x90 na šířku či výšku zcela obvyklé...

3.11.2013 v 19:48 | Karma: 15,19 | Přečteno: 591x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Pazdera

Požár skládky odpadu v obci Druzcov u Liberce

V pátek 19.7.2013 v 09:35 hod. byl ohlášen požár na skládce odpadu v obci Druzcov u Osečné v lokálním rozsahu 5 krát 5 metrů. Kvůli větru se ale požár velmi rychle šířil a při příjezdu prvních jednotek hasičů již byla zasažena plocha zhruba 50 krát 40 metrů.

1.8.2013 v 11:18 | Karma: 8,18 | Přečteno: 449x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Pazdera

Mistrovství ČR na ledové ploché dráze - Hamr na Jezeře

V sobotu 16.2.2013 se na zamrzlé hladině Hamerského jezera rozhodlo o letošním mistru ČR v ledové ploché dráze. Loňský titul a vítězství po zásluze obhájil Jan Klatovský, který nenechal nikoho na pochybách a suverénně vyhrál všechny své rozjížďky. Závody musely být z bezpečnostních důvodů předčasně ukončeny.

22.2.2013 v 18:05 | Karma: 9,28 | Přečteno: 457x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Pazdera

Jak si přidat nové filtry do Zoner Photo Studia 15

V dnešním tutoriálu vám ukáži, jak si novou „patnáctku“ od Zoneru ještě vylepšit. Jedná se o rozšíření možnosti úprav fotografií a to přidáním dalších filtrů... Určitě čtěte dál, protože rozšíření vašeho Zoneru vám umožní používat nové filtry ale především to nebude z vaší strany žádná finanční investice, protože toto řešení je zcela zdarma. Pouze musíte investovat trochu toho času, aby vše správně fungovalo.

12.12.2012 v 21:42 | Karma: 12,19 | Přečteno: 1513x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Pazdera

Návštěva prezidenta v Jablonném v Podještědí

Návštěva Libereckého kraje se několikrát odkládala, ale nakonec se organizátorům i "hradním" podařilo skloubit vhodný termín aby se návštěva uskutečnila. Prezidentský pár po oficiálním přivítání na hejtmanství v Liberci vyrazil do kraje a prvním místem, které navštívil, bylo právě městečko Jablonné v Podještědí, jehož vznik se datuje kolem roku 1240. Je nutné připomenout, že v roce 1369 navštívil Jablonné poslední panovník a to Karel IV., a tak trvalo staletí, než do města dorazila opět první hlava státu.

26.9.2012 v 8:00 | Karma: 8,15 | Přečteno: 791x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:44

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 824x
Téměř 30 let se věnuji fotografování. Více se dozvíte na www.photo-pazdera.com

Seznam rubrik

Oblíbené knihy