Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde fotografovat tropické motýly po celý rok

Nechcete čekat do jara, kdy se tropičtí motýli líhnou ve Fata Morganě v Praze? Pak vyrazte kousek za hranice do sousedního Německa do motýlího domu Schmetterlingshaus, kde můžete tropické motýly fotit v kteroukoliv roční dobu. Bude to výlet nejen za motýly, ale také za tropickými žabkami či mořskými rybkami, a na závěr můžete navštívit i zříceninu hradu s klášterem.

SCHMETTERLINGSHAUS - Motýlí dům a dům tropů byl otevřen v únoru 2004 v lázeňském městečku Jonsdorf, které se nachází přibližně 10 km od hraničního přejezdu Petrovice-Lückendorf u Jablonného v Podještědí. V dubnu roku 2011 jsem navštívil tento nádherný tropický dům s kamarádkou a fotografkou Gábinou Novákovou. Byli jsme tam přes tři hodiny a domů se nám vůbec nechtělo... Uprostřed tropického světa rostlin, obklopeni palmami, banánovníky a bambusovníky, jsme hodně zblízka zažili tropické motýli v jejich přirozených podmínkách. Atmosféru džungle dotvářelo jezírko s malým vodopádem a nádhernými rybkami.

Motýlí dům má celoroční provoz. Osmihranná budova se skleněnou střechou se stará o optimální světlost a průnik slunečních paprsků. Nutností je vytápění na minimální konstantní teplotu 25 °C. Vyšších teplot se dosahuje přirozenou cestou při slunečním záření. Vlhkost vzduchu je udržována kolem 75 %.

Aktivitu tropických motýlů ovlivňují tři faktory: teplota, vlhkost a nejdůležitější je slunce. Kolem 35 druhů motýlů pochází ze čtyř kontinentů a můžete zde pozorovat i jejich námluvy a páření. Motýlci jsou opravdu velmi blízko, takže si bohatě vystačíte s ohniskem 100 mm. Jen použití blesku není možné, protože motýlci by „oslepli“ a ztratili schopnost orientace.

V motýlí hale vás zabaví i potěší pohled na rodinku malých opiček Kosmana bělovousého. Můžete se procházet po upravených chodníčcích po celé hale, anebo si sednout na některou z laviček a jen se kochat tou nádherou. Někdy se stává, že motýl si splete váš parfém nebo barvu oblečení s květinou a sedne si na vás. Je zde vlhký vzduch a hodně velké teplo, tak si připravte vhodné oblečení, protože si budete připadat jako v sauně.

Ve vstupním prostoru a v prvním patře jsou k vidění v teráriích různí obojživelníci. Suchozemské a vodní želvy, chameleóni, nádherné tropické žabky, které ne a ne pořádně zapózovat, a tak jsme se po chvilce s Gabčou střídali a cvakali. Dalšími živočichy byly ještěrky, hadi, sklípkani a další hmyz. Před vstupem do motýlí haly je asi 3m dlouhé mořské akvárium s korálovými rybami. I tady jsme si pěkně zafotili. Chvílemi jsme lezli po kolenou a vyvolávali tak úsměvné pohledy návštěvníků, kteří nechápali, proč musíme u focení ležet na dlažbě.

Pestrý koutek se suvenýry nabízí jak hračky a upomínkové předměty, tak i odbornou literaturu. Po návštěvě zařízení přijde vhod kavárna s pestrou nabídkou občerstvení. Překvapí vás obsluha na recepci hovořící velmi dobře česky. V celém objektu se nachází dostatek laviček k posezení a pro malé návštěvníky a je tu i pěkný dětský koutek. Vstupné pro dospělé je 4,50 € a pro děti 3 €.

Určitě stojí návštěva tohoto místa za to a navíc hned vedle Jonsdorfu je další lázeňské městečko Oybín s romantickou zříceninou hradu a celestinského kláštera s vyhlídkovou věží, založeného císařem Karlem IV. ve 14. století na hoře Oybín. Pokud by toto vše bylo pro Vás málo, můžete jet parním vláčkem úzkokolejkou z Jonsdorfu až do Žitavy a udělat si tak celodenní výlet s rodinou.

 

 Babočka Morpho peleides

 

 Babočka Caligo teucer

 

Babočka Morpho peleides

 

 

Idea-leuconoe - známý též jako Paper kite (papírový drak)

Tento krásný motýl patří do rodiny Nymphalidae, která má 22 poddruhů. Je nápadný velkými křídly a klidným letem. Není ptačí potravou, protože jeho tělo obsahuje jed (alkaloidy). Žije v jižní Číně, Malajsii, na Filipínách, a na indonéských ostrovech v hustých deštných lesích. V Indonésii je však téměř vyhuben kvůli narušenému přirozenému životnímu prostoru.

 

Souznění

 

Pralesnička

 

Vřeténka mandarín

 

Zobec obecný

 

Útesník šestipruhý

Autor: Petr Pazdera | pátek 27.4.2012 10:43 | karma článku: 13,88 | přečteno: 1130x
  • Další články autora

Petr Pazdera

FOTOPLÁTNO PLASY 2013

Fotografická výstava autorů napříč republikou, na které je možné shlédnout fotografie na plátně, které nejsou na výstavách svými rozměry 130x90 na šířku či výšku zcela obvyklé...

3.11.2013 v 19:48 | Karma: 15,19 | Přečteno: 591x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Pazdera

Požár skládky odpadu v obci Druzcov u Liberce

V pátek 19.7.2013 v 09:35 hod. byl ohlášen požár na skládce odpadu v obci Druzcov u Osečné v lokálním rozsahu 5 krát 5 metrů. Kvůli větru se ale požár velmi rychle šířil a při příjezdu prvních jednotek hasičů již byla zasažena plocha zhruba 50 krát 40 metrů.

1.8.2013 v 11:18 | Karma: 8,18 | Přečteno: 449x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Pazdera

Zásuvný modul VirtualPhotographer v ZPS

V roce 2012 jsem začal spolupracovat se Zonerem a pro webstránky www.milujemefotografii.cz jsem připravil první článek, či tutoriál, jak si zdarma rozšířit Zoner o další automatické filtry, který se v prosinci objevil a měl velký úspěch. Slíbil jsem, že můžete očekávat pokračování a také se tak stalo. Takže v dnešním článku se podíváme na propojení ZPS s dalšími aplikacemi, které opět rozšiřují možnosti každého fotografa.

22.2.2013 v 19:21 | Karma: 11,00 | Přečteno: 830x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Pazdera

Mistrovství ČR na ledové ploché dráze - Hamr na Jezeře

V sobotu 16.2.2013 se na zamrzlé hladině Hamerského jezera rozhodlo o letošním mistru ČR v ledové ploché dráze. Loňský titul a vítězství po zásluze obhájil Jan Klatovský, který nenechal nikoho na pochybách a suverénně vyhrál všechny své rozjížďky. Závody musely být z bezpečnostních důvodů předčasně ukončeny.

22.2.2013 v 18:05 | Karma: 9,28 | Přečteno: 457x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Pazdera

Jak si přidat nové filtry do Zoner Photo Studia 15

V dnešním tutoriálu vám ukáži, jak si novou „patnáctku“ od Zoneru ještě vylepšit. Jedná se o rozšíření možnosti úprav fotografií a to přidáním dalších filtrů... Určitě čtěte dál, protože rozšíření vašeho Zoneru vám umožní používat nové filtry ale především to nebude z vaší strany žádná finanční investice, protože toto řešení je zcela zdarma. Pouze musíte investovat trochu toho času, aby vše správně fungovalo.

12.12.2012 v 21:42 | Karma: 12,19 | Přečteno: 1513x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 824x
Téměř 30 let se věnuji fotografování. Více se dozvíte na www.photo-pazdera.com

Seznam rubrik

Oblíbené knihy